İngilizce İş Görüşmesi Mülakatlarında Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar!

İş arama sürecinde ileri seviye İngilizce dil bilgisine sahip olan bireyler, özellik ve niteliklerine göre iş başvurusunda bulunmak isteyebilirler. Bu süreçte dil bilgisini ölçmek adına adaylara İngilizce iş görüşmesi mülakatı düzenlenmektedir. Şirketler, bu görüşme boyunca telaffuzunuzu, kullanmış olduğunuz kelimeler açısından dil bilginizin yeterliliğini ve mesleki alandaki yabancı dil bilginizi ölçerler.

İngilizce iş görüşmesi mülakatları tıpkı Türkçe mülakatlara benzer fakat aradaki fark, dil bilgisidir. Türkçe olarak kendinizi çok rahat bir şekilde ifade edeceğiniz bilgileri, İngilizce dil bilgisini kullanarak ifade etmeniz gerekir. Bu görüşmeyi olumlu bir şekilde tamamlamak ve belli bir profil sergilemek adına adayların dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Doğru ve bilinçli bir şekilde hazırlanıldığında bu mülakat aşamasından adaylar kolaylıkla geçebilmektedir.

İngilizce Mülakatların Püf Noktası

Özgeçmişinizde yabancı dil bilgisi bölümünü hangi düzeyde bilginiz varsa o şekilde doldurmaya dikkat edin. Mülakata katılmadan önce size sorulacak olan soruları ve cevaplarını hazırlayıp ezber yapmanız başarısız bir görüşmeye sebep olacaktır. Türkçe mülakatlarda olduğu gibi kendinizi doğru ve net ifade etmelisiniz. Kimse kusursuz değildir. Konuşurken kusursuz olmaya çalışmaktan kaçının. Bu durum stres yapmanıza sebep olur ve daha çok heyecan yapar, mülakatınızdan memnun kalmayabilirsiniz. Doğal olmak oldukça önemlidir. Anlaşılır bir ses tonuyla, tane tane konuşmaya özen gösterin.

Kısa ve net cümleler kurun. Kendinizi başka biri gibi göstermeyin. Uluslararası bir şirkete iş başvurusu yaptıysanız vaka çalışmasına karşı hazırlıklı olun. Bu çalışmayı araştırın, öğrenin ve üzerinde çalışın. İş başvurusu yaptığınız sektörde yabancı dil kelimelerini mutlaka öğrenin. Sektörle ilgili sorular mutlaka mülakatta karşınıza gelecektir. Bu terimleri araştırıp, öğrenin. Size sorulan sorulara karşılık olarak grammer yapısına uygun cevaplar vermeye çalışmayın. Dil bilgisine en uygun şekilde, abartılı cümleler kurmadan cevap vermeye özen gösterin.

Dürüstlükten Vazgeçmeyin ve Ezber Yapmayın

İngilizce dil bilgisi gerektiren pozisyonlar için başvuru yapıldığında adaylar genel olarak dil bilgisi seviyelerini bir tık fazla gösterebilmektedir. Konuşma ve yazma alanında orta düzey dil bilgisine sahip olunsa da ileri seviye yazılabilmektedir. Dürüst olmamanız, mülakat aşamasında belli olacaktır. Bu nedenle dil bilgisi seviyeniz hangi düzeyde ise o şekilde açık ve net ifadeler ile belirtmelisiniz. Aksi takdirde büyük ve orta ölçekli kurumlar/şirketler ya da bankalardan olumsuz bir mülakat dönüşü almanız, gelecek iş başvurularınızı da olumsuz etkileyecektir. Red cevabı alan adaylar, şirketler ve bankalar tarafından tercih edilmek istenmemektedir.

Mülakat öncesinde internet siteleri üzerinden araştırma yapmanız muhtemel olacaktır. Adaylar daha önce deneyimlerini paylaşan kişilerin yaşamış olduklarını, hangi sorular ile sınandıklarını merak ederler. İngilizce iş görüşmesi mülakatlarından önce sorulan soruları tespit edip, vereceğiniz cevapları düşünmek elbette kendinizi hazır hissetmeniz açısından önemlidir. Lakin soruları ve cevapları ezberlemek, mülakat esnasında duraklama ya da tıkanma yaşamanıza veya kendinizi tam olarak ifade edememenize sebep olabilir. Doğru ve net bir şekilde kendinizi ifade edebilmek için ezberden kaçınmalısınız.

Kusursuz Değilsiniz Hata Yapabilirsiniz

Kimi zaman insanlar bilginin verdiği karmaşa nedeniyle heyecanlanabilmektedir. Dil bilgisi seviyeniz ileri seviyede dahi olsa, konuşma esnasında yanlış telaffuz ya da yanlış kelime seçimi sebebiyle kendinizi yeterince ifade edemediğinizi düşünebilirsiniz. Aklınızdan çıkarmamanız gereken nokta, kimsenin kusursuz olmadığıdır. İngiltere’de doğan birinin bile kendisini ifade ederken zorlanabileceğini kendinize hatırlatmalısınız. Doğal olmak, anlaşılır bir ses tonuyla ve gerekli yerlerde gerçekleştireceğiniz vurgulamalar ile mülakatı tamamlamanız önemlidir. Karşınızdaki yetkili heyecanınızın farkında olacaktır.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta sektörel terim bilgisi olacaktır. Hata yapabilirsiniz fakat bildiğiniz sektörel kelimeleri konuşmanız içerisinde geçirmeniz, karşı tarafa yeterli bilgi düzeyine sahip olduğunuzu belirten bir profilin yansımasını sağlayacaktır. Üstelik bu terimlerle ilgili olarak karşınıza gelecek sorular hakkında da bilgi sahibi olmanızı kolaylaştırabilirsiniz. Dolayısıyla mülakat öncesinde terim bilgisini önem vermeniz faydalı olacaktır.