İş Arayanlar Ne Zaman İş Başvurusu Yapmalı?

İş arayan kişiler için de iş başvurusu yapmanın doğru zamanları vardır. İş arayan kişiler, bu süreleri ve dönemleri bildiği takdirde, iş arama sürecinde daha etkili sonuçlar alabilecektir. Hangi dönemlerde ve ne zaman iş başvurusu yapacağını bilmek, aday açısından zaman ve maliyet tasarrufu da sağlayacaktır. Aynı zamanda fırsatların doğru bir şekilde değerlendirilmesini ve bu fırsatlar dahilinde sektörlerdeki açık pozisyonların yakından takip edilmesini sağlayacaktır.

İş Başvurularında Ocak Ayına Dikkat!

Yapılan araştırma sonuçlarına göre iş arama ve açık pozisyonlar için iş başvurusu yapmak isteyenlerin en doğru zaman olan “Ocak” ayını tercih etmesi gerekmektedir.

Pek çok sektörde yılın ilk ayında terfiler gerçekleştirildiği ya da personel düzenlemeleri yapıldığı için açık pozisyonlar meydana gelmektedir. Adaylar bu noktada kariyer sitelerinde yer alan iş ilanlarını takip etmelidir. Çünkü yılın ilk zamanlarında kariyer sitelerindeki ilanlarda büyük bir artış görülmektedir.

Şirketlerin bu kadar çok açık pozisyona sahip olmasının çeşitli nedenleri de vardır. Bütçe düzenlemeleri, performansa bağlı olarak işten çıkarılan ya da bir üst pozisyona aktarılan personellerin olması, kariyer değişiklğine giden personellerin yer alması ya da şirketin elde ettiği başarıyla aynı oranda personele ihtiyaç duyması, şube açması ya da şirketi genişletmesi olabilmektedir.

İş Arama Sürecinizi Hızlandırın

Yılın ilk ayında kariyer sitelerinde daha çok zaman geçirmek, planlı ve düzenli bir şekilde iş aramak ve kendiniz için uygun olduğunu düşündüğünüz pozisyonlara personel alımı iş başvurusu yapmak önemlidir. İş arama sürecinde dikkat edilmesi gereken diğer püf noktaları da bilirseniz, bu süreç sizler açısından oldukça basit ve stres altında kalmayacağınız şekilde geçecektir.

İş arama sürecinde dikkat etmeniz gereken unsurları maddelemek gerekirse:

  • Özgeçmişiniz güncel olmalıdır.
  • Sosyal medyanın gücünden yararlanmalı, Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformları kullanılarak kendi tanıtımınızı ve reklamınızı gerçekleştirmelisiniz.
  • Başarılı olduğunuz alanları tespit ederek doğru meslek seçiminde bulunmalısınız.
  • Şirketlerin aramış olduğu kriterleri anlamalı ve bu kriterlere uygun olup olmadığınızı bilmelisiniz.
  • Başvuru yapacağınız şirkete özel bir CV hazırlamalısınız. CV’nizin akıcı bir şemaya sahip olmasına, ön yazı bölümünde kendinizi iyi bir şekilde ifade etmeye dikkat etmelisiniz. Verdiğiniz bilgiler net, doğru olmalıdır. Kullanacağınız fotoğrafta da yüzünüz net bir şekilde görülmelidir.
  • Mülakat pratikleri yapın. Karşılaşabileceğiniz sorular hakkında ön araştırma yapın ve kendinize özgün cevaplar oluşturun.
  • Network ağınızı genişletin. Network ağı demek, yeni imkanlara kavuşmak ve fırsat elde etmek demektir.

Yıllık İzin Dönemlerinde İş Başvurularınızı Yoğunlaştırın

Yaz aylarında yıllık izin kullanan çalışanlar bu dönemlerde yeni fırsatları değerlendirmek üzere iş görüşmeleri de yaparlar. Eğer kendileri için daha uygun bir iş bulurlarsa izin dönüşünde işte ayrılır ve yeni işlerine başlarlar. Kışa girerken iş başvurusu yapmak bu nedenle boşalan pozisyonları yakalamak açısından önemlidir.