İş Görüşmesi Mülakatları İçin Yanınızda Neler Bulundurmalısınız?

İş görüşmesi mülakatına giderken genel olarak giyiminize ve duruşunuza önem verebilirsiniz. Fakat mülakat öncesi hazırlık bir tek güncel mülakat sorularını takip etmekten, giyim tercihinizi belirlemekten ya da diksiyon ve telaffuz alanında alıştırmalar yapmaktan ibaret değildir. Bir gün öncesinden mülakat için yanınızda götüreceğiniz çantayı hazırlamalısınız.

Bu hazırlığı yapmak aynı zamanda heyecanınızı yenmenizi bir nebze olsun kolaylaştıracaktır. Manevi açıdan da kendinizi mülakata hazırlamak oldukça önemlidir. Elbette fiziksel açıdan mülakat hazırlığı yapmak da önemlidir. Lakin psikolojik yönden mülakata hazırlanmanız, kendinizi daha net ifade etmenizi sağlayacaktır. Mülakat psikolojisi içerisinde kendinizi fazlasıyla baskı altında, kaygılı ve heyecanlı hissedebilirsiniz. Tüm bu duyguların üstesinden gelebilmeniz adına motivasyon arttırıcı bir hazırlık olacaktır.

Dosyanızı Hazır Edin

Mülakata giderken yanınızdan ayırmamanız gereken en temel şey dosyanız olmalıdır. Dosyanın içerisinde özgeçmişinizin bir örneği, yetkiliye sormak istediğiniz soruların bir listesi, not kağıdı ve diğer gerekli belgelerin olması gerekir. Özgeçmişiniz bu belgeler içerisinde en önemlisi olacaktır. Çoğu zaman İnsan Kaynakları yetkilileri mülakat sırasında özgeçmişinizin bulunup bulunmadığını sorar. Bu hazırlıklı ve sorumluluk sahibi biri olup olmadığınızı anlamak için yapılan bir tutumdur. Yetkili sormadan özgeçmişinizi iletmeniz de en doğru davranış olacaktır.

Ek olarak kendinize ait bir kartvizit oluşturmanız da oldukça faydalıdır. Bu kartvizit üzerinde isminiz, soy isminiz, iletişim bilgileriniz ve mesleki alanınız yazmalıdır. Dikkat çekici bir kartvizite sahip olmak, mülakat aşamasında işe alım uzmanın dikkatini çekeceği için adaylardan bir adım öne çıkmanızı sağlayabilir.

Görsel Örnekleriniz Olmalı

Yetkiliye sunacağınız iş örneklerinin yanınızda var olması, önceki çalışmalarınıza dair görsel ve tatmin edici bilgiler sunmanız adaylardan yine bir adım öne çıkmanızı sağlayacak bir harekettir. Bu davranış, yetkili açısından da somut verilere sahip olduğunuzun bir kanıtı olacaktır. Mesleki alandaki başarılarınız, gerçekleştirdiğiniz sunum ve projelere ait içeriklerin yer alacağı veriler, yetkili tarafından ilgi çekici bulunacaktır.

Görsel verilerin yanı sıra farklı referanslarınızın bulunması ve bu referansları insan kaynakları yetkilisine iletmeniz, tatmin edici bir diğer unsur olacaktır. Aldığınız referansları kronolojik sıra ile hazırlamanız ve bir dosya haline getirmeniz oldukça etkili bir harekettir.

Not Defteri ve Kalem Mutlaka Olmalı

Profesyonel bir görünüm sergilemek bir yana, yetkilinin mülakat sırasındaki konuşmasında önemli detayları not almak için not defteri ve kaleme ihtiyaç duyabilirsiniz. Mülakat tamamlandıktan sonra yetkili tarafından sizlere mutlaka “Bana sormak istediğiniz bir soru var mı?” şeklinde bir soru yöneltilecektir. Bu soruya “Hayır, yok” cevabı vermeniz, profesyonel bir görünüm sergilemenizi önler. Mülakat sırasında alacağınız ufak notlar, kafanızda soru işareti bırakan detaylar tam da bu an içindir.