Kariyer Değişikliği Yapmanın Zamanı Geldiğini Gösteren Önemli Belirtiler!

Çalışma hayatı içerisinde kariyer hedeflerini planlamak oldukça önemlidir. Planlanan kariyer hedefleri belli bir zamanı kapsamalı ve bu zaman içerisinde gerçekleşmelidir. Her hedefinizin başlangıç ve bitiş süresinin olması, hırs kazanmanızı ve daha azimli olmanızı sağlayacaktır. Bu zaman içerisinde hedeflerinizin yönü değişebilir ya da tamamen kariyer değişikliğine gitmek isteyebilirsiniz. Kimi zaman kariyer değişikliği fikriniz olmasa bile hayat sizi bu değişikliği yapmaya da itebilir… Peki bu zamanın geldiğini anlamanın bir yolu var mıdır?

Elbette vardır! Kariyer değişiminin geldiği zaman, hem mesleki hem de kişisel yaşantınızda bazı belirtilerin oluştuğunu görebilirsiniz. Bu belirtiler çok çeşitli olabilir. Lakin genel olarak çalışan bireylerde motivasyon, performans ve verimlilik düşüşü olduğu görülür.

İşe Gitmekte Zorlanıyorsanız

Kariyer değişimi yapmanın zamanı geldiğini gösteren ilk belirti işe gitme motivasyonunu kaybetmektir. Mesai saatiniz sabah ya da akşam olabilir… Her ne saatte olursa olsun işe gitmek oldukça zor gelmeye başlar. Güne başladığınız andan itibaren kendinizi demotive bir şekilde hissedersiniz. İşe gitmek, iş için hazırlanmak bir hayli zor gelir.

Ek olarak çalışma ortamınızda bulunmak da motivasyonunuzu düşürmeye neden olabilir. Çalışma arkadaşlarınız eskisi kadar hoşlandığınız kişiler olmayabilir, çalışma arkadaşlarınız ile sosyal aktiviteler içerisinde bulunmak istemeyebilirsiniz. Normal gelen hareketler, anormal gelmeye başlayabilir ya da takım çalışması içerisinde kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Kısacası, çalışma ortamında eski huzurunuzun ve mutluluğunuzun kalmadığını görebilirsiniz. Bu durumda kendinizi memnun etmek adına değil, şirketi memnun etmek adına çalıştığınızı fark edebilirsiniz. İşte tam da bu noktada kariyer değişimi yapmanın zamanı geldiğini görebilirsiniz.

Sürekli Yöneticileriniz Değişiyorsa

İş yerinizdeki yönetim pozisyonundaki kişilerin sürekli olarak değişim göstermesi, çalışma hayatınızdaki performansın düşmesine sebep olacak nedenlerden biridir. Bir yöneticiye ve yöneticinin öngördüğü çalışma şartlarına uyum sağlamak zordur. Sürekli olarak değişen yönetici pozisyonu, sürekli olarak yeni bir çalışma stiline alışmanıza neden olacaktır. Bu durum şirketinizin iyi bir şekilde yönetilmediğinin de bir göstergesidir. İyi yönetilmeyen işletmelerde kendinizi başarı anlamında tatmin etmeniz zordur. Dolayısıyla iş değişikliği yapmak isteyebilirsiniz.

Yöneticinin değişmesi bir yana, iş arkadaşlarınız ve iş ortamınız içerisinde başarılarınızın takdir görmemesi de bir problemdir. Başarılı yöneticiler, liderlik vasfını taşıyan yöneticilerden oluşmalıdır ve liderler, çalışanlarının başarılarını göz ardı etmeyen, takdir sunan kişilerdir. Dolayısıyla, başarılarınızın takdir görmemesi de kariyer değişimi yapmanız gerektiğini gösteren bir belirtidir.

Bunun tam aksi durum da söz konusu olabilir… Başarılarınızın takdir edilmesi, herkesin hoşuna gitmeyecek bir durumdur. Sürdürülebilir gelişim ve başarı elde etmek iş hayatında oldukça zordur ve siz bu zoru başardıysanız, mutlaka başarınızı kıskanacak kişiler var olacaktır. İş arkadaşlarınızın sizi kıskanıyor olması, işinizi yaparken mobbing uygulamasına maruz kalmanıza neden olabilir. Psikolojik yönden şiddet ve baskıya maruz kalmak da kariyer değişimi yapmak adına bir belirtidir. Bu durumda kısa süre içerisinde kariyerinizde değişim yapmalı ve farklı alanlarda kendinizi geliştirmeye yönelmelisiniz.