Kariyer Hedeflerinizin Önündeki Engel: Plato Etkisi

Kişisel gelişim tüm meslek grupları için oldukça önemli bir konudur. Kişinin kariyer gelişiminde başarı elde edebilmesi, sektör içerisindeki güncel gelişimlere ve özellikle de teknolojiye uyum sağlayabilmesi için kişisel gelişimine de önem vermesi gerekir. Kişisel gelişim ve mesleki gelişim bir arada yürütüldüğü vakit, çalışan hem iş hayatında hem de özel yaşamında mutluluğu yakalayabilmektedir. İş ve yaşam dengesini kurabilmek, iş hayatında pozitif, olumlu, motivasyonu ve performansı yüksek bir birey olmak için de önemlidir.

Kariyer hedeflerinizi gerçekleştirirken kişisel gelişiminize de önem vermeniz, kariyer basamaklarını bir bir atlamanızı sağlar. Fakat bu basamakları atlarken çeşitli problemler ya da engellerle karşılaşmanız da mümkündür. Eğer hiçbir engel ya da problemle karşılaşmıyorsanız, doğru yolda olmadığınızı anlamanız gerekir.

Bu noktada karşılaşabileceğiniz problemlerden biri de plato etkisidir. Daha önce bu terimi duymamış olabilirsiniz… Fakat günümüz iş dünyası içerisinde pek çok kişinin kariyer yaşamında engel yaratan bir durumdur. Peki, plato etkisi nedir?

Plato Etkisi Nedir?

Uzmanlar tarafından açıklanan tanıma göre plato etkisi, beynin kısa bir süreliğine hafıza işlevini durdurması, kalıcı bilgileri kaydetmemesidir. Bu durum sürekli olarak yinelenen olaylar karşısında çok sık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Kişi, savunma mekanizması olarak yinelenen olaylar karşısında “tıkanıklık” yaşar. Eğer bir olay karşınıza sürekli olarak aynı kişiler ve aynı durumlar şeklinde geliyorsa, beyniniz bunu kaydetmez. Kaydetmemesine rağmen savunma mekanizmasını devreye sokar ve kabullenmek istemediğiniz şeyleri, mecburi olarak kabul edersiniz.

Plato etkisi bu nedenle çok sık bir şekilde iş hayatında karşılaşılan bir durum haline gelmiştir. İş yaşamında rutin bir hale gelen, hoş karşılamadığınız fakat istemeden zoraki olarak kabullendiğiniz her şey bir nevi plato etkisi olarak kabul edilmektedir.

Plato Etkisini Kırmak Şart

İş yaşamında istediğiniz başarıyı sağlayabilmek ve hedeflediğiniz yolda emin adımlarla yürüyebilmek için plato etkisinden kurtulmanız gerekir. Bu etkiden kurtulmak, iş hayatında çok sık karşılaşılan problemlerden biri olarak görülen “hayır” diyememe sorununu da ortadan kaldırır. Peki plato etkisi nasıl ortadan kaldırılır?

Plato etkisini ortadan kaldırmanın ilk yolu, herhangi bir konuda hedef belirlemekten geçer. Bir hedefe ulaşmak istediğinizde yapacağınız ilk şey, hayal kurmak olacaktır. İzleyeceğiniz yolu, yapacağınız uygulamaları kafanızın içerisinde planlayacak ve şema haline getireceksiniz. Adım adım hedeflerinizi planlayacaksınız. Bu noktada hayal gücünüzü genişletmek iyi bir fikir olacaktır. Ardından uygulamaya geçmeniz, zaman kaybetmeden hayallerinizi gerçekleştirmeniz plato etkisini ortadan kaldırmak adına uygulayabileceğiniz ilk yöntemdir.

Odaklanmayı Denemelisiniz

İngilizce’de “Work at Focus” olarak adlandırılan ve Türkçe karşılığı “Odaklanarak çalışmak” anlamına gelen bu çalışma stiline sahip olmayı denemelisiniz. Dikkat eksikliği, plato etkisini arttıran temel sebeplerden biridir. Sistematik bir çalışma stiline sahip olmanız bu etkiyi kırmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda zaman yönetimi konusunda da başarı elde etmenizi sağlayacaktır. Zaman yönetiminde sağlayacağınız başarı, iş yaşamınızdaki her noktayı etkilemenizi, planlı ve sistematik olarak daha fazla sorumluluk alabilmenizi ve belli bir noktada “tıkanıklık” denilen noktayı kırmanızı sağlar.

Ek olarak, odaklanmanın bir diğer faydası vazgeçmemeyi öğretmesidir. İş veya özel yaşamınızda hayal ettiğiniz noktaya ulaşabilmeniz için pek çok alanda çeşitli mücadeleler vermeniz gerekebilir. Bu durumda pes etmek, mücadeleyi kaybetmek, hayallerinizi kaybetmektir. Bir hedefiniz varsa, ona odaklanmalı, sınırları zorlamalı ve vazgeçmemeyi öğrenmelisiniz.