Kariyerinize Etki Edecek 4 Basit Ama Etkili Hareket!

Kariyer planları kişilerin mezuniyetinden hemen sonra, hatta daha öğrencilik yaşamı devam ederken yapılması gereken önemli konulardandır. Kariyer hedefleri belirlenirken, bu hedeflerin gerçekleşmesi için de bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. İyi bir kariyer planlaması yapmak ve hedefler konusunda başarılı adımlar izlemek için bu püf noktalara dikkat edilmesi, bireyin kaliteli bir iş yaşamı geçirmesini sağlar.

Aynı zamanda yeni mezun olacak olan adaylar açısından sektörler hakkında bilgilenmelerini ve hangi sektörde başarılı olacakları konusunda deneyim kazanmalarını sağlar. Peki, adaylar kariyer hedeflerini nasıl oluşturmalı ve planlamalıdır?

Günlük Okuma Hedefleri Belirleyin

Okumak kişisel gelişimin en önemli gereklilikleri olmasının yanı sıra iş yaşamı kariyer gelişimi için de oldukça etkilidir. Çalışanların her gün okumak için vakit ayırmaları, günlük okuma hedefleri belirlemeleri ve bu hedefleri mutlaka her gün tutturmaları kariyerlerine etki eder. Okuduğunuz şeyin aslında ne olduğu çok fark etmese de işinizle ilgili blog yazıları, makaleler, başarı hikayeleri olursa çok daha iyi olur. Okumak kişinin ufkunu açar, yeni iş fikirlerine yönlendirir, kişisel gelişim sağlar.

İlham kaynaklarınızı arttırmanıza da yardımcı olur. İş yaşamında ilham kaynağı edinmek, önemlidir. Kendiniz için bir rol model belirlemeniz, stres ve baskı altında motivasyon kaynağı elde etmenize yardımcı olur. Dolayısıyla iş yaşamında başarılı olan kişilerin hayat hikayelerini anlatan yazıların okunması, bireyin ufkunu açacak ve motivasyonunu arttıracaktır.

Bağlantı Kurmaktan Hiç Vazgeçmeyin

İş yaşamında iletişim ve diğer kişilerle sürekli bağlantı kurmak kariyer planları ile doğrudan ilgilidir. Çalışırken işle ilgili temasta bulunulan herkesin kariyerinize etki etme potansiyeli vardır. Ayrıca tanımadığınız kişilerle de iletişime geçebilir, iş çevrenizi geliştirmek ve genişletmek için çaba harcayabilirsiniz. Tanıdığınız kişilerin özel günlerini kutlayın, arada hal ve hatırlarını sorun, bu sayede kendinizi unutturmamış olursunuz.

Kişisel Gün Sonu Raporu Tutun

Çalışanların her günün sonunda o güne dair günlük niteliğinde küçük notlar tutması, şirkette o gününün nasıl geçtiğini, başardıkları ve başaramadıklarını neler olduğunu yazması ileri ki dönemlerde kendisine yol gösterici olacaktır. Yazmak ayrıca yine kişisel gelişime de etki eder. İster internette bir blogda yazın, ister sosyal medya paylaşımlarınızda yazın; tüm yazdıklarınız ifade yeteneğinizi güçlendirir.

Etkili iletişim yetenekleri, iş başvurularında da ön plana çıkacaktır. Özellikle satış ve pazarlama alanında çalışacak olan adayların bu yeteneklerini kullanması için öncelikle yazım dillerini düzeltmesi ve iyileştirmesi gerekir.

Soru Sormayı Alışkanlık Haline Getirin

Sor sormaktan çoğu çalışan çekinir, ancak işle ilgili daha çok bilgi edinmek ve detaylarını öğrenmek için çalışma arkadaşlarınıza, yöneticilerinize gerektiğinde soru sormak yetkinliğinize ve dolayısıyla kariyerinize olumlu etkiler edecektir. Doğru yerde, doğru sorular sormak kariyer gelişiminize yardımcı olmakla kalmaz, belli bir süre sonra takım çalışmaları içerisinde “aranan kişi” olmanıza destek sağlar.