Mülakatlara Davet Edilmeme Sebepleri Nelerdir?

Personel alımları ile ilgili ilanlara pek çok aday iş başvurusu yapmaktadır. Başvuru sonrasında mülakata davet edilip edilmeyeceği ile ilgili merak ve heyecan dolu bir bekleyiş süreci başlar. Bu bekleyişin sonunda iş görüşmesinin diğer aşamaları için davet almayan adaylar büyük hüsrana uğramaktadır. Bir bankaya ya da şirkete iş başvurusu yapan adayın mülakat daveti almamasının sebepleri çeşitli olabilmektedir. Mülakata davet edilmeme sebepleri incelendiğinde bunların kişisel özelliklerden ya da sahip olunmayan yetkinliklerden kaynaklandığı görülmektedir. Adaylar tarafından yapılan en büyük hata, iş ilanını dikkatli incelememek ve iş ilanında adaydan beklenti duyulan kişisel özelliklere ve yetkinliklere dikkat edilmeden başvuru yapmaktır.

Adaylar Nelere Dikkat Etmeli?

Adaylar iş başvurularına ret cevabı almamak adına bazı kontroller yapmalı ve bu hususlara mutlaka dikkat etmelidir. Öncelikle hazırlanan CV çok önemlidir. CV içerisindeki bilgiler, bilgilerin akış şeması ve sahip olunan yetkinlikler, beceriler ve kişisel özellikler, başvuruyla doğru orantılı bir şekilde hazırlanmalıdır.

CV içerisindeki iletişim bilgileri güncel ve erişilebilir olmalıdır. İK yetkilisi başvurunuzla ilgili olarak sizlere mail ya da telefon yoluyla ulaşabilmektedir. Ulaşamadığı takdirde, başvurunuz direkt olarak geçersiz sayılacaktır. CV içerisinde yer alan fotoğrafınızın da güncel olması, yüzünüzün net olarak görünmesi gerekir. Net olmayan, bakımsız göründüğünüz fotoğraflar da elenme sebepleri arasındadır.

Bir diğer husus şirket ya da banka tarafından aranan niteliklere dikkat edilmesidir. Şirketin personel beklentisinin tam olarak ne olduğunu anlamanız gerekir. Örneğin; stres ve zaman yönetiminde başarılı ve müşteri ilişkilerinde deneyimli bir aday aranıyorsa ve siz hem deneyimsiz hem de stres ve zaman yönetiminde başarısız olan bir adaysanız, yine davet edilmeyeceksiniz anlamına gelir. Bu yetkinliklere sahip olduğunuzu belirtip, mülakat aşamasında sahip olmadığınız görülür ise bu sizin açınızdan daha kötü bir durum olacaktır. Özellikle banka mülakatlarında ret cevabı almanız, bir başka bankaya başvuru yaptığınızda profilinize bakan yetkili tarafından olumsuz algılanacaktır. Genel olarak bankalar, bir başka banka tarafından reddedilmiş olan aday ile çalışmak istememektedir.

İş kriterleri, aday kriterleri ve şirketin sizden tam olarak ne beklediğini bilmek tüm bunlar doğrultusunda önemlidir. Mülakata davet edilmeme sebepleri çeşitli olsa da adayın bu hususlara dikkat etmesi sonucunda ret cevabı alma olasılığı oldukça düşüktür.

Mülakata Çağrılmama Sebepleri Nelerdir?

  • Günümüzde çoğu şirket yabancı dil bilen personelleri tercih ettiğinden her hangi bir yabancı dil bilmeyen adayların iş başvurularında şansı diğer adaylara göre daha azdır.
  • Öz geçmişteki yetkinlikler bölümünde belirtilenler o iş için yeterli olmayabilir.
  • Başvuru sırasında şirketin istediği ek bilgileri vermemiş olmak ya da bilgileri eksik yazmış olmak mülakat davetleri almama sebeplerindendir.
  • İş başvurusunda öz geçmişe ilave edilen bilgilendirme yazısı, o işe özel değilse bu da mülakat daveti almayı engeller.
  • İş başvurusu sırasında eklenen ön yazı çok kısa ise işverenler adayın o işle yeterince ilgilenmediğini düşünür ve mülakat daveti yollamaz.
  • Öz geçmişte iş tecrübeleri çok olan adaylar işverenler tarafından sürekli iş değiştiriyor ve istikrarsız olarak algılanır.
  • Başvuru yapılan iş için gerekli olan eğitim seviyesine sahip olmayan adaylar iş görüşmesi mülakat daveti almazlar.
  • Öz geçmişte adayın belirttiği maaş beklentisi, başvuru yapılan pozisyonun üstünde odluğu durumlarda mülakat görüşmesi için aday çağrılmaz.
  • Başvuru yaptığı iş ile ilgili yeterli tecrübeye sahip olmayan adayların davet alması da zordur.
  • Adayın referansları yetersiz ise davet alması da zorlaşır.
  • Öz geçmiş fotoğrafının güncel, net ya da alakasız fotoğraflar olduğu durumlarda da iş başvurusu yapan adayların mülakat daveti alma ihtimali düşüktür.