Popüler Meslekler mi En Uygun Mesleği Tercih Etmek mi?

Günümüz iş dünyasında yeni mezun olan adaylar, mezun oldukları bölümle ilgili iş bulmakta epey zorlanmakta ve dolayısıyla popüler mesleklere yönelmektedir. Hayallerindeki meslek yerine trend mesleği tercih ederek kariyer yaşamlarına yön vermektedir. Peki, popüler mesleği tercih etmek mi doğrudur yoksa aday için en uygun mesleği mi?

İçinde bulunduğumuz çağın teknoloji çağı olması, bilişim teknolojilerinin her sektörü etkilemesine sebep olmuştur. Bu nedenle gençlerin büyük bir çoğunluğu bilişim teknolojilerinin yer aldığı meslek gruplarını tercih etmektedir. Özellikle satış ve pazarlama alanında teknolojinin getirdiği gelişmeler, adayları etkilemekte ve pek çok genç satış ve pazarlama sektöründe yer almak istemektedir.

Her meslek grubunun kendine göre getirmiş olduğu zorluklar ve avantajlar vardır. Çalışılacak olan şirketin etkisi de bu zorluk ve avantajlarda etkilidir. Şirket kültürü, çalışma ortamı, iş yapış şekli ve şirketin piyasa içerisindeki rekabet ortamı çalışanların etkilenmesine sebep olur. Şirketin uluslararası yapısının bulunması da etkileyen sebeplerden biridir. Personeller bu durumda şirketin beklenti içerisinde olduğu gereksinimleri karşılamak üzere bir performans göstermek zorunda kalır. Dolayısıyla tercih edilecek olan meslek, önem kazanır.

Öncelikle kendinize sormanız gereken soru “Mesleğimde başarılı mı olmak istiyorum sıradan mı?” olmalıdır. Eğer başarıyı hedefliyorsanız, çalışmak için çalışmayı istemiyorsanız iş hayatının getireceği zorluklardan da keyif alacağınız anlamına gelir. Günümüz iş dünyasında işini sevmeyen pek çok mimar, mühendis, ekonomist, bankacı vb. meslek gruplarında yer alan insan vardır. Bu insanların büyük bir çoğunluğu mesleği trend olduğu seçmiş kişilerdir ve kendilerine uygun bir meslek seçmemelerinden ötürü bir süre sonra pişmanlık yaşamışlardır.

Seçeceğiniz meslek trend olması sebebiyle size pek çok avantaj sunabilir. Örneğin esnek çalışma saatleri, maaş beklentileri, iş ortamında sosyalleşme ortamlarının bulunması cazip gelebilir. Cazip fırsatlar da genellikle iş tercihini etkiler. Fakat burada önemli olan sevdiğiniz işi yapmaktır. Fırsatlar ne kadar cazip gelse de bir süre sonra cazip gelen noktalar, cazip gelmemeye başlayacaktır. Sevgi iki taraflı bir duygudur. Siz işinizi sevdikçe, işiniz de size o kadar avantaj sunacaktır. Bu nedenle kendinizde enerji bulabilmek, yaptığınız işten keyif alabilmek için sevdiğiniz işi yapmalısınız.

Eğer hangi işte mutlu olacağınızı bilmiyorsanız, aklınıza ilk gelen mesleği tercih edin. Şirketlerin bir aylık deneme süreçleri bulunmaktadır. Deneme süreçlerine katılarak sektörün size uygun olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Bir diğer önemli soru bu süreç içerisinde kendinize “Bu işe ayak uydurabilecek miyim?” sorusunu sormaktır. Bu sorunun cevabını net olarak verebiliyorsanız, o iş, doğru tercihtir! Doğru meslek tercihi yapmak, ileride kariyer değişikliğinde bulunmaktan daha kolaydır. Bu nedenle trend olan mesleği seçmek yerine keyif aldığınız işi tercih etmelisiniz. Çünkü bir işi sevmek, o mesleğin trend olmasından daha önemlidir ve unutmayın ki her trend bir gün mazi olur!